• 01-fit.jpg.jpg
  • 02-improwizacja.jpg
  • 03-etykieta.jpg
  • 04-przepisy.jpg
  • mobile1.jpg
  • mobile2.jpg
  • mobile3.jpg
  • mobile4.jpg

Gdy lepiej organizujesz zakupy żywności i gotowanie, marnuje się jej dużo mniej. Kiedy nie wyrzucasz jedzenia, nie wyrzucasz też pieniędzy, a środowisko nie cierpi.
Poznaj trzy przepisy na to, jak jeść bez wyrzutów:

  • Przepis jak być fit pokaże Ci jak odchudzić… rachunki
  • Przepis na przestrzeganie etykiety nauczy Cię jak odróżniać terminy przydatności produktów.
  • Przepis na improwizację zachęci Cię do wykorzystywania produktów, które już masz w domu.

We współczesnym świecie wyrzucamy bardzo dużo jedzenia. A rzadko kto zdaje sobie sprawę z rzeczywistej skali marnowania żywności w Polsce. Zgodnie z wynikami najnowszych badań przeprowadzonych przez IOŚ-PIB oraz SGGW w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton jedzenia! Straty ponoszone są na każdym etapie tzw. łańcucha żywnościowego – uprawy, produkcji, dystrybucji i konsumpcji, ale najwięcej żywności marnujemy my – konsumenci – aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. Dlatego chcemy Was zachęcić do wzięcia udziału w kampanii „Jedz bez wyrzutów”, która pomoże nam wszystkim marnować mniej żywności.

Spróbujemy podpowiedzieć Wam, jak planować posiłki uwzględniając preferencje członków rodziny, jak robić super efektywne zakupy, czy jak zorganizować lodówkę, by ekonomicznie i prośrodowiskowo czerpać z jej zasobów. Dowiecie się również, co to jest zasada FIFO i jak pomaga zwalczyć odwieczny problem różnorodnych dat ważności jogurtów w lodowce oraz jaka jest różnica pomiędzy „najlepiej spożyć przed” a „należy spożyć do” – dwoma oznaczeniami, które możecie znaleźć na etykietach produktów spożywczych.

W zmianach nawyków towarzyszyć Wam będzie dwoje ambasadorów kampanii, którym bliska jest idea niemarnowania jedzenia i którzy będą Was wspierać w niełatwym zadaniu ograniczania strat żywności w Waszych domach: Agnieszka Cegielska, dziennikarka, autorka książek „Naturalnie” oraz Andrzej Polan, szef kuchni, stały gość programu „Dzień Dobry TVN”.

W naszej kampanii zachęcamy, by konsumenci jedli i kupowali w sposób świadomy, z czystym sumieniem, że nie zaśmiecają środowiska, że żyją w zgodzie z naturą. Jeśli podążymy tym tropem, pozwoli to także ograniczyć straty w zasobach środowiska naturalnego, np. zużywane ogromne ilości wody i zmniejszyć nasz ślad środowiskowy, czyli np. ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.

Tak więc „Jedz Bez Wyrzutów” – bez wyrzucania do kosza, bez wyrzucania pieniędzy i bez wyrzucania sobie, że niszczysz Planetę!

tyle żywności marnowane jest w Polsce na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji

ilość wyrzucanej żywności pochodzącej z gospodarstw domowych w Polsce

 

 

tyle żywności marnuje się co roku na świecie

ilość wyrzucanej żywności w Polsce w każdej sekundzie przez rok

 

Przepis jak Jeść Bez Wyrzutów - Agnieszka Cegielska i Andrzej Polan

Adres korespondencyjny:
Al. Jerozolimskie 30 lok. 8
00-024 Warszawa

tel.: (22) 654 64 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.