Na co dzień Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem – odbierają ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo artykuły i przekazują je potrzebującym. Ratowane w ten sposób produkty to głównie owoce i warzywa, napoje, mleko, sery, pieczywo czy mięso. Podczas zbiórek żywności Banki zachęcają do kupowania brakujących produktów, takich jak olej, mąka, cukier, makaron, ryż, konserwy czy słodycze, dbając w ten sposób o zapewnienie osobom potrzebującym pełnowartościowych posiłków.
Pierwsza świąteczna zbiórka odbyła się w 1996 roku. Od tamtej pory każdego roku w sklepach na terenie całej Polski, przed świętami Bożego Narodzenia, zbieramy żywność. W Świąteczną Zbiórkę Żywności angażuje się co roku ponad 50 000 wolontariuszy.
W ostatniej świątecznej zbiórce żywności dzięki hojności darczyńców do osób potrzebujących trafiło 740 ton artykułów spożywczych.
Wielkanocna Zbiórka Żywności ma bardziej lokalny charakter. W ostatniej edycji brały udział 24 Banki Żywności, a wolontariusze stacjonowali w ponad 400 miastach Polski, na terenie blisko 2,5 tysiąca sklepów spożywczych. Do dzielenia się żywnością z potrzebującymi zachęcało przeszło 33 tysiące wolontariuszy.